вторник, 2 февруари 2010 г.

КАК ЗА СИ НАПРАВИМ КЛИП

Петя, ако говорим за част от клипчетата те са взети от сайта youtube.com, а някои са правени от мен.
Във всеки конпютър има така наречената Windows Movie Maker, с която програма аз започнаха да правя клипчета преди 2 години. По-късно изтеглих и сега работя с ProShow Gold - тя е малко по-сложна.
Първата обикнивенно използвам за да трансформирам клиповете, които съм направила с фотоапарата от avi в wmv формат.
Ще се опитам да помогна мъничко

http://www.youtube.com/watch?v=ZrFJLeF0tA0

http://www.youtube.com/watch?v=JZXK68NS7gU

..........................

Windows movie maker

Ръководство за работа с Windows Movie Maker.
Тази програма няма нужда да е сваляте, защото тя е вградена в Windows. Ако не можете да я намерите, използвайте търсачката на Windows.

1) Как да направим снимки с ефекти, с музикален фон и с музика. За да направим снимки с ефекти и отзад да звучи музика първо трябва да си изберем подходящи снимки и хубава музика.

Трябва отдолу да ви се появят едни квадратчета, където ще слагаме картинките. За да изберете някоя картинка е нужно да отворите Моvie Tasks, което по принцип трябва да е отворено автоматично. Натискате върху 1.Capture Video и след това, за да си изберете снимка, натиснете върху Import pictures и вече в ново появилия се прозорец си изберете снимка(и). След като ги изберете натиснете OK и снимките, които сте избрали, ще ви се появят в централния прозорец. За да ги сложите вече в проекта, който ще правите, трябва да хванете снимката и с влачене да я сложите в едно от квадратчетата. Повтаряте това и с другите снимки, които искате да сложите. След като добавите избраните от вас снимки в квадратчетата, ако искате да сложите някои ефекти на снимката, трябва да натиснете върхо нея с дясното копче на мишката и да изберете Video Effects. Ако искате да добавите някой ефект, просто натиснете върху избрания от вас ефект и след това натиснете ADD>>. Ако искате да махнете някой ефект, натиснете върху него и след това < Video Transitions и оттук също можете да си харесате някои ефекти (или от тук можете също да ги видите ефектите и просто с влачене ги добавяте). След като изберете ефектите, които искате да добавите на дадена снимка, натиснете OK и те вече са добавени (на всяка снимка трябва да слагате ефектите отделно). След като вече добавите ефекти на снимката остава да добавим музиката.

За да добавите музиката отидете на 1.Capture Video, изберете Import Audio or music, след това изберете песента и натиснете OK. Песента отново ще ви се добави в централния прозорец. За да я включите и нея в проекта трябва да я хванете и с влачене да я сложете в едно от квадратчетата. След като я сложите долният прозорец ще ви се промени. От него нагласяте както искате музиката (кога да започва, кога да свършва, рязане и др.).

Ако искате да проверите как е станало всичко, натиснете Play върху този прозорец. За да запишете готовия вече клип натиснете върхо 3.Finish Movie и след това Save to My Computer. В първия прозорец, който ще ви се появи, избирате къде да се запише клипа и как да се казва, след това натиснете Next и във втория прозорец от Show more choices... можете да избирате каква да е големината на клипа (колкото повече намалявате размера на клипа, толкова повече се губи от качеството).

2) Как да сложим някакъв текст в началото и или края на клип или песен Тази опция е доста полезна, защото можете да добавите надпис, който да се появява в началото на клип, например: "Vankata представя", а на друг прозорец да пише "филм за Softvisia" или нещо подобно. Ето как става.

Отворете програмата, след това натиснете отгоре Tools -> Titles and Credits -> Add title at the beginning of the movie В правоъгълника напишете текста, който искате да се появи, когато започва клипа. От Change the text fond and color можете да смените шрифта на текста както и фона, на който ще се изписва текста. От Change the title animation можете да изберете с каква анимация да се появява текста. Като сте направили всичко и сте готови да добавите текста в клипа, натискате Done, add title to movie и сте готови - текстът е добавен. С влачене можете да определите кога да се появява - началото, средата , края и т.н.).

Ето и една опция специално за финални надписи: Tools -> Titles and Credits -> Add credits at the end of the movie. Появява ви се една таблица и там можете да пишете каквото пожелаете. Като сте готови, натискате Done, add title to movie и това ви се добавя в клипа. 3) Как да добавим надписи на снимка или клип Тук е малко особено, защото не се добавя напълно, т.е. когато направите тези надписи, отдолу можете да ги местите, където поискате и на която си искате картинка и когато дойде времето, първо щe се появи картинката и след това върху картинката щe се появят надписите. Ето как става това.

Стартирате програмата, отивате на Tools -> Titles and Credits -> Add titles on the selected clip on the storyboard. Там пишете текста и после от Change the text fond and color можете да смените шрифта на буквите. Oт Change the title animation можете да настроите текстът да се появява с ефект (animation). Като сте готови натискате, Done, add title to movie и се добавя. От Title Overlay можете да местите надписа където желаете.

4) Как да направим снимка докато върви някои филм или клип Влезте в програмата, за да заредите някой клип или филм, натиснете 1.Capture video, след това натиснете Import video и добавете избрания от вас клип или филм. След това го пуснете и като видите някоя част на филма, която искате да направите на снимка, натиснете пауза и след това натиснете Tools -> Take picture from preview и ще ви се появи едни прозорец, където ви пита къде да запише снимката. Вие избирате и натискате OK. След това, ако искате да се уверите, че снимката е станала, влезте там, където сте я записали, и ще я видите.

5) Как да си запиша гласа си Ако искате да запишете гласа си, например, за да направите някои микс или нещо подобно, трябва да стартирате програмата, да влезнете в Tools -> Narrate Timeline и в ново появилия се прозорец натискате Start Narration, за да започнете да записвате. От Show more options можете да настроите някои опции. Ако искате да спрете записа, натискате Stop Narration и като го натиснете ще ви пита къде да запишете записа, който сте направили. Вие задавате координати и натискате OK. Важно: Ако сте започнали да правите клип, но трябва спешно да станете и искате като излезете от програмата, после, като влезнете, всичко да ви е запазено и да не трябва да правите всичко отначало, натиснете File -> Save Project и избирате къде да се запише проекта, който сте направили. После, като седнете и искате да продължите от там, до където сте стигнали миналия път, просто натиснете File -> Open Project и изберете проекта, който от преди това го записахте. Натиснете OK и всичко е дотам, докъдето миналия път сте стигнали.

4 коментара:

 1. а как да изпратя клипа на някой.опитвах но не може другият да го отвори.получава го но не се отваря

  ОтговорИзтриване
 2. Сигурно твоя "някой" няма Windows Movie Maker или начина по който си го сейфнал не е както трябва :)

  ОтговорИзтриване
 3. a kak moga da napi6a teksta varhu kartinkata ?

  ОтговорИзтриване
 4. Аз искам да попитам ка да си направя клип в който има части от филми! Нещо такова: http://vbox7.com/play:c97e5900aa
  Ще съм благодарна ако някой ми отговори! Мерси много! !!

  ОтговорИзтриване