петък, 13 ноември 2009 г.

УРОЦИ НА БОГАТИЯТ ТАТКО

Може да прочетеш един от уроците на богатият татко.Не вкички имаме късмет да имаме богат татко,който да ни подготви за реалния живот,но всеки,който жерае,може да прочете подходящата книга за това.Може до сега да не ки и обърнал внимание,а този откъс да събуди в теб жажда за четене.Когато четох книгата за пръв път сякаш нещо н мен намери най после мястото си и душата ми спря да се свива от страх и съмнение,дали постъпвам правилно с живота си.Има много смели хора,на които искам да приличам и да опитам от техния плам за работота.Зо сега не спирам да се уча и да правя това,което харесвам.
Ето и откъсът:

Томас Едисон е бил нещо повече от откривател. Той е основал "Дженерал илектрик" и много други компании. Вашите учители обясниха ли ви това?
- Не - отвърнах аз. - Иска ми се да го бяха направили; тогава нямаше да ми бъде толкова отегчително. А аз едва не умрях от скука и се питах каква е връзката между Томас Едисон и реалния живот. Ако ни бяха обяснили как е станал толкова богат, щях да бъда много по-заинтригуван и да слушам по-внимателно.
Богатият татко се засмя и започна да ми разказва как изобретателят Едисон бе станал мултимилионер и основател на корпорация за един милиард долара. Така научих как бе напуснал училище, защото преподавателите му смятали, че не е достатъчно умен, за да има успех. След това, все още момче, започнал работа като продавач на бонбони и списания по железопътните линии. Там развил уменията си на продавач. Скоро започнал да печата свой вестник в задната част на влака, а после наел група момчета, за да продават и бонбоните, и вестника му. Така, само за около година, все още момче, от наемен работник той се превръща в собственик на бизнес, наел на работа десетина други момчета.
- Значи така започва бизнес кариерата си Томас Едисон? - попитах аз.
Богатият татко кимна и се усмихна.
- Защо учителите не ми казаха това? Щеше да ми бъде много интересно да чуя тази история.
- Това не е всичко - заяви богатият татко и продължи да ми разказва за изобретателя.
Така разбрах, че работата по железопътните линии скоро му омръзнала и започнал да изучава морзовата азбука, за да започне работа като телеграфист.
- Това, което научил като млад предприемач и телеграфист, създава у него вкуса към бизнеса и изобретателството.
- И как работата като телеграфист му е помогнала да стане по-добър бизнесмен? - възкликнах объркано аз. - Какво общо има тази история с моето забогатяване?
- Дай ми възможност да обясня. Както виждаш, Томас Едисон не е бил само изобретател. Още като момче създава свой бизнес. И затова става много богат и известен. Вместо да ходи на училище, той придобива бизнес умения, необходими за успех в реалния свят. Ти ме попита защо богатите стават богати, нали?
- Да - промълвих аз, леко смутен, задето го бях прекъснал.
- Онова, което го прави известен с електрическата крушка, е миналият му опит като бизнесмен и телеграфист. Като телеграфист научава, че създателят на телеграфа успява, защото създава бизнес система, система от жици, стълбове, обучени хора и препредавателни станции. Още съвсем млад Томас Едисон разбира каква сила е системата.
- Искаш да кажеш, че защото е бил бизнесмен, е осъзнал колко е важна системата - възкликнах аз. - Системата е по-важна от изобретението.
Богатият татко кимна.
- Както виждаш, повечето хора отиват на училище, за да се учат да бъдат служители в система, затова така и не успяват да видят голямата картина. Мнозинството вижда единствено ценността на своята работа, защото е обучено да вижда само това. Т.е, вижда дърветата, но не и гората.
- Следователно повечето хора работят за системата, вместо да я притежават - допълних аз.
Като кимна в знак на съгласие, богатият татко уточни:
- Те виждат само изобретението или продукта, но не и системата. Повечето хора не успяват да видят онова, което всъщност прави богатите богати.
- И как се свързва всичко това с Томас Едисон и електрическата крушка?
- Това, което дава на електрическата крушка мощ, не е самата електрическа крушка, а системата от електрически жици и електростанции, захранващи крушката. Това, което направи Томас Едисон богат и известен, бе умението му да вижда голямата картина, докато другите виждаха само електрическата крушка.
- А е успял да види голямата картина благодарение на бизнес опита си във влака и работата си като телеграфист - додадох аз.
- Друга дума за системата е "мрежа". Ако наистина искаш да разбереш как да забогатееш, трябва да започнеш да опознаваш и проумяваш силата, която се крие в мрежата. Най-богатите хора на земята изграждат мрежи. Всички останали се обучават да търсят работа.
- Без електрическата мрежа електрическите крушки не биха имали особена стойност за хората - рекох аз.
- Започваш да схващаш. Може да се забогатее не само по един начин, но ултра богатите винаги са изграждали мрежи. Виж само как Джон Д. Рокфелер е станал един от най-богатите хора на света. Той не се е занимавал само с добив на нефт. Джон Рокфелер стана един от най-богатите хора на земята, защото изгради мрежа от бензиностанции, цистерни за доставка, кораби и нефтопроводи. И става толкова богат и силен благодарение на тази мрежа, че американското правителство го принуждава да разбие мрежата си, като я нарича "монопол".
- А Александър Греъм Бел изобретява телефона, който в крайна сметка се превръща в телефонната мрежа, наречена "Ей-Ти енд Ти" - добавих аз.
Богатият татко кимна.
- А после идва редът на радиомрежите и след тях - на телевизионните мрежи. При всяка поява на някакво изобретение, забогатяват хората, изградили и притежаващи мрежата, поддържаща новото изобретение. Много високоплатени звезди са богати, само защото радиотелевизионната мрежа ги прави богати и известни.
- Защо тогава учебната ни система не ни учи да изграждаме мрежи? - попитах аз.
Богатият татко сви рамене.
- Не знам. Сигурно защото повечето хора са щастливи да си намерят работа като служители в голяма мрежа... мрежа, която прави богатите по-богати. Аз не исках да работя за богатите. Затова си изградих собствена мрежа. В началото на живота си не печелех кой знае колко, защото за изграждането на мрежа се иска време. В продължение на пет години изкарвах много по-малко от моите връстници. Десет години по-късно обаче бях далеч по-богат от повечето си съученици, дори от тези, които станаха лекари и адвокати. А днес печеля много повече, отколкото са в състояние даже да мечтаят да спечелят някога. Печалбата на добре организираната и ръководената бизнес мрежа с времето нараства експоненциално, нещо, което не може да се случи никога със здраво работещия отделен човек.
По-нататък богатият татко обясни, че има безброй истории за богати и известни хора, изградили мрежи. Мнозина забогатяват при създаването на влака. Същото става и при появата на самолетите, корабите и автомобилите. В съвременния свят мощта на суперкомпютрите и на PC-тата дава на мнозина възможността да забогатеят много, ако изградят своя мрежа. Тази книга и моята компания, richdad.com, са посветени на хората, желаещи да изградят своя бизнес мрежа.
Днес имаме Бил Гейтс, станал най-богатия човек на света, защото създава оперативна система в мрежата на Ай Би Ем. Бийтълсите се прочуват по цял свят, благодарение на силата на радио- и телевизионните мрежи и мрежата от звукозаписни магазини. Спортните звезди печелят милиони долари, благодарение на силата на телевизионната и радиомрежата. Интернет, най-новата от световните мрежи, направи доста хора милионери и дори някои - милиардери. Писателските умения ми донесоха милиони долари не защото съм голям писател, а поради бизнес партньорството ми с мрежата Ей Оу Ел Тайм Уорнър. Ние в richdad.com работим в сътрудничество с Тайм Уорнър Букс и Ей Оу Ел по Интернет. Това са страхотни компании и невероятни хора. Richdad.com мрежува също така и с други компании по света в страни като Япония, Китай, Австралия, Обединеното кралство, Европа, Африка, Южна Америка, Канада, Индия, Сингапур, Малайзия, Индонезия, Мексико, Филипините и Тайван. Както казваше богатият татко:
- Богатите изграждат мрежи, всички останали търсят работа...

Робърт Кийосаки
“Бизнес-школа за хора
които обичат да помагат на другите”
В това второ издание Кийосаки осъвременява и разширява своите първоначални осем скрити ценности на мрежовия маркетинг като бизнес, освен явната – правене на пари. Специален бонус - три допълнително ”скрити ценности” от Ким Кийосаки, Шарън Лехтър и Даян Кенеди.

Приятно четене
Петя Попова
pette@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар